Så här ansöker du om bygglov
Vad är ett bygglov och när måste man ansöka?
Drömmer du om att sätta in takfönster i ditt hem och är osäker på hur du ansöker om bygglov?
Vi har sammanställt en steg-för-steg-guide för dig om hur du ansöker och vad du ska tänka på under processen.
STEG 1 - Kontakta byggnadsnämnden
Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att fråga om din åtgärd kräver lov eller anmälan.
Anser de att du kan behöva ett bygglov eller anmälan, kan du gå vidare med din ansökan.
Nämnden ska också ge dig vägledning och råd i rimlig omfattning.
Blanketter för bygglov/anmälan finns hos din kommun. Även oftast på kommunens hemsida. I vissa kommuner kan du numera ansöka om bygglov via en e-tjänst.
Förvandla din hall
STEG 2 - Skicka in rätt handlingar
Det är hos byggnadsnämnden i kommunen som du ansöker om bygglov. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter, ritningar och andra handlingar som kommunen behöver för att kunna handlägga ansökan och fatta beslut. För att du ska kunna få ett beslut snabbt är det viktigt att handlingarna är korrekta och tydliga.
Det här ska finnas med på ritningarna:
- Information om vad som finns på ritningen
- Fastighetsbeteckning
- Skala. (Ritningen skall vara skalenlig)
- Ett ritningsnummer som du själv bestämmer, till exempel "Ritning 1"
- Datum så att olika versioner kan skiljas från varandra
- Väderstreck
Vad kan jag göra själv?
När det gäller enklare ritningar kan du i vissa fall göra dem själv. Men i många fall är det bättre att ta hjälp av en expert, till exempel en arkitekt. Om ritningarna inte uppfyller de krav som ställs, förlängs handläggningstiden. Det beror på att byggnadsnämnden kommer att be dig skicka in nya ritningar som uppfyller kraven.
STEG 3 - Din ansökan granskas
Så snart som möjligt efter det att din ansökan kommit in till byggnadsnämnden ska de göra en första granskning av ärendet. De kontrollerar då om åtgärden verkligen kräver bygglov. Vid den första granskningen kontrolleras också om ansökan är komplett, det vill säga om alla nödvändiga handlingar finns med. Även ritningarnas kvalitet och tydlighet bedöms.
Om ansökan är ofullständig får byggnadsnämnden förelägga dig som sökande att inom en viss tid komplettera ansökan med det som saknas. Att en ansökan är ofullständig kan innebära att den helt saknar någon uppgift eller ritning som krävs för prövningen. Men det kan också vara så att ritningarna inte är utförliga nog eller av tillräckligt bra kvalitet.
När din ansökan är inlämnad till byggnadsnämnden ska nämnden skicka skriftlig information till dig så snart som möjligt. Den skriftliga informationen ska innehålla information om bland annat hur lång tid det får ta innan beslut tas, att den avgift nämnden får ta ut reduceras om tidsfristen för beslut överskrids samt möjligheten till att överklaga beslutet.
Om åtgärden uppfyller alla krav kan byggnadsnämnden besluta att ge bygglov. Om kraven inte uppfylls ska byggnadsnämnden avslå din ansökan.
När du fått ditt bygglov ska dina grannar och andra som kan vara berörda få reda på det. Byggnadsnämnden kungör därför beslutet i Post- och Inrikes Tidningar. Nämnden skickar också ut information om bygglovet till dina grannar och andra berörda, antingen genom att de delges eller genom att de får ett meddelande. De som delges har sedan tre veckor på sig att överklaga. De som inte ska delges har fyra veckor på sig att överklaga från det att beslutet kungjorts. Om ingen överklagar vinner bygglovsbeslutet laga kraft. Det betyder att beslutet inte längre kan överklagas.
Om byggnadsnämnden avslår din ansökan om bygglov kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan då välja att ändra kommunens beslut eller att avslå ditt överklagande.
Ditt bygglov slutar gälla om du inte har påbörjat byggnadsarbetet inom 2 år, eller om du inte har avslutat byggnadsarbetet inom 5 år, räknat från dagen då beslutet vann laga kraft.
Du får inte påbörja byggandet förrän du har fått ett startbesked från byggnadsnämnden. Även om du fått startbesked får du inte påbörja förrän tidigast 4 veckor efter det att beslutet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Det räcker alltså inte med bara ett beviljat bygglov.
3i1 takfönster skapar ett helt nytt ljus i rummet.
STEG 4 - Beslut
När byggnadsnämnden har beviljat ditt bygglov för dina takfönster, kommer kommunen kalla till tekniskt samråd. (Om de anser att det behövs)Då går ni igenom hur du ska planera och organisera arbetet, förslaget till kontrollplan och handlingarna i övrigt. Byggnadsnämnden håller tekniskt samråd om:
- åtgärden kräver en kontrollansvarig,
- ett tekniskt samråd inte är uppenbart onödigt, eller du som byggherre har begärt ett tekniskt samråd
Om det inte behövs något tekniskt samråd ska byggnadsnämnden ge dig startbesked redan när du får beslutet om bygglov, eller så snart som möjligt därefter.
När du har fått ditt startbesked kan du, 4 veckor efter det att beslutet om bygglov har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar, påbörja de åtgärder som du har fått bygglov för. Om du påbörjar åtgärden utan startbesked kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.
För att du ska få ett startbesked ska du visa för byggnadsnämnden att åtgärden du planerar kan antas uppfylla kraven i plan- och bygglagen och dess föreskrifter.
I startbeskedet fastställer byggnadsnämnden kontrollplanen.
Slutsamråd
Oftast håller byggnadsnämnden ett slutsamråd när projektet avslutas. Det ska ske om ett tekniskt samråd har hållits tidigare under projektet, och om det inte är uppenbart att ett slutsamråd inte behövs.
Slutsamrådet hålls oftast på den plats där du har genomfört åtgärden. Under slutsamrådet går ni bland annat igenom att kontrollplanen har följts. Byggnadsnämnden bedömer också om de kommer att kunna utfärda ett slutbesked.
Byggnadsnämnden ger ett slutbesked när du har visat att alla krav är uppfyllda och nämnden inte har funnit någon anledning att ingripa. Du får inte börja använda det du byggt förrän du har fått ett slutbesked. Om du börjar använda det du byggt utan slutbesked kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.
Läs mer på: https://www.boverket.se/
Vanliga frågor
Behöver jag bygglov för mina/mitt takfönster?
Svar: Ja och Nej.
Du behöver oftast ett bygglov för att sätta in nya takfönster/takfönsterkupoler i ditt tak inom detaljplanerat område. I vissa fall kan det räcka med en bygganmälan. Kontakta stadsbyggnadskontoret i just din kommun för att veta vad som gäller.
Räcker det med bygganmälan för att sätta in takfönster?
Svar: Ja och Nej.
I vissa fall kan det räcka med en bygganmälan. Kontakta stadsbyggnadskontoret i just din kommun för att veta vad som gäller.
Hur söker jag bygglov för mitt takfönster? Hur gör jag en Bygganmälan för takfönster?
Kan VELUX hjälpa mig med bygglovsansökan? (avvakta med direktlänk till DAS, HMA)
Svar: Genom att följa stegen i vår “bygglovsprocess” kommer du i kontakt med vår Daylight advisor, som hjälper dig med vilka takfönster du skall ha.
Kan VELUX hjälpa mig med ritningar?
Svar: Vi kan hjälpa till med BIM object, samt att vi har pdf ritningar som visar snitt av ditt takfönster. Vi kan även bistå med prestanda dokument av just ditt takfönster. https://www.velux.se/resurser/verktyg
Vilka ritningar krävs vid sökande av bygglov/bygganmälan?
Svar: Oftast räcker det med en Planritning, Fasadritning och Sektionsritning. Kontakta stadsbyggnadskontoret i just din kommun för att veta vad som gäller just ditt fall.
Vart hittar jag information om bygglov?
Svar: Du hittar information på boverkets hemsida eller på din kommuns hemsida.
PBL kunskapsbanken – en handbok - PBL kunskapsbanken - Boverket
Krävs det kontrollplan för att sätta in takfönster?
Svar: Det är sällan det krävs några kontroller i en kontrollplan som enbart hänvisar till ett eller flera takfönster.
Om det ställs krav på kontoll i kontrollplan måste alla kontroller ske mot någon form av kravställning för kontrollen. Kontrollen kan exempelvis göras mot en handling, mot arbetsbeskrivningar och branschnormer, mot ett allmänt råd från Boverket, eller mot leverantörens monteringsanvisningar.
Har ni någon kontrollplan för takfönster?
Har ni några ritningar på era takfönster?
Hur stora takfönster kan jag montera på mitt hus?
Svar: Det beror oftast på hur utformningen av ditt hus ser ut. Ta kontakt med vår Daylight advisor för att få mer hjälp: https://www.velux.se/kom-igang/radgivning
Hur gör jag om jag vill byta ett gammalt takfönster till ett nytt, kräver det bygglov?
Svar: Normalt sett inte men det kan finnas tillfällen det kan krävas. Tex, om utseendet av takfönstret ändras så pass mycket att huset upplevs på ett annat sätt. Eller om du/ni har kulturhistoriskt sett gamla fönster.
Kontakta stadsbyggnadskontoret i just din kommun för att veta vad som gäller just ditt fall om du är osäker.
Finns det några krav i BBR (Boverkets byggregler) på dagsljus i byggnader?
Svar: Ja, i BBR. 6 kapitlet om Hygien, hälsa och miljö. 6:322 Dagsljus Rum eller avskiljbara delar av rum där människor vistas mer än tillfälligt ska utformas och orienteras så att god tillgång till direkt dagsljus är möjlig, om detta inte är orimligt med hänsyn till rummets avsedda användning.
Hur lång tid tar det att få ett bygglov för takfönster?
Svar: Många gånger går det mycket fort, under förutsättning att samtliga handlingar är inskickade och korrekta.
Vad kostar bygganmälan/bygglov för mina takfönster?
Svar: Det är svårt att svara på eftersom det skiljer lite mellan kommunerna samt komplexiteten av ditt bygglov/bygganmälan.
Krävs det situationsplan och nybyggnadskarta för att söka bygglov för takfönster?
Svar: Normalt sett inte, men det kan finnas fall då du/ni lämnar in ansökan på flera saker som skulle kunna kräva det. Kontakta stadsbyggnadskontoret i just din kommun för att veta vad som gäller just ditt fall.
Får jag sätta in takfönster utan att söka bygglov/bygganmälan?
Vart hittar jag produktblad, detaljritningar och specifikationer om mina takfönster?
Svar: Se här: https://www.velux.se/resurser/verktyg
Viktigt att belysa!
BBR 6:33 Utblick
Allmänt råd:
Minst ett fönster i rum eller avskiljbara delar av rum där människor vistas mer än tillfälligt bör vara placerat så att utblicken ger möjlighet att följa dygnets och årstidernas variationer. I bostäder bör inte takfönster utgöra enda dagsljuskälla i de rum där människor vistas mer än tillfälligt.
VELUX har takfönster för de flesta ändamål och tak.
Även takfönster har utblick över himlen, landskapet och marken samt ger möjlighet att följa dygnets och årstidernas variationer.
Beroende på hur ditt hus är utformat, är det oftast enbart fantasin som sätter gränser.
Visste du?
Takfönster släpper in mer än dubbelt så mycket dagsljus som fasadfönster.
Visste du?
En studie från 2002* visade bland annat att inlärningsmiljöer som är fulla med naturligt dagsljus resulterar i en mer effektiv inlärning. Studien visade att elever i klassrum med de största fönsterpartierna eller de högsta dagsljusnivåerna uppnådde betydligt högre poäng (7–18 %) på standardiserade tester än elever med de minsta fönsterpartierna eller de lägsta dagsljusnivåerna.
Visste du?
Det blir allt vanligare att vi planerar dagsljus i våra byggnader. Takfönster är det mest effektivaste sättet att få in dagsljus. Vår kunniga personal kan hjälpa dig planera dagsljuset i din byggnad.
Läs mer om vikten av dagsljus här:
Standard: SS EN 17037
rakna-med-dagsljus.pdf (boverket.se)
Därför är dagsljuset livsviktigt för oss | Svenska Fönster (svenskafonster.se)
Dagsljus - Boverket
Takfönster ökar avsevärt mängden dagsljus